Den ultimative liste over tools og ressourcer til at lave e-læring

Uanset om du vil udvikle selv, allerede er i gang med e-læring eller skal til at i gang, så er denne ultimative liste et must-have for dig, da den rummer alle tænkelige tools og ressourcer for virksomheder, der gerne vil i gang med at skabe en digital læringskultur.

Og husk: E-læring er meget mere end tændstikmænd og kedelige quizzer.

Brug listen nedenfor til at udfordre den måde, vi opfatter e-læring på, og hjælp Danmark med at hæve niveauet inden for online kurser.

E-læringsværktøjer: Sådan laver du et engagerende online kursus

Vi starter helt fra toppen og giver dig en introduktion til de bedste og mest benyttede e-læringsværktøjer til at skabe fede online kurser.

Kort fortalt hjælper disse e-læringsværktøjer dig med at omdanne dit indhold til et online kursus, og mulighederne her er uendelige: Opdel dit indhold i korte lektioner, opret engagerende quizzer eller lav dine powerpoint slides om til korte interaktive videoer.

Disse programmer er alfa og omega, hvad enten du ønsker at publicere dit online kursus på din egen hjemmeside eller uploade det i din virksomheds Learning Management System (LMS).

MEN skal du have online kurset ind i et LMS, så dobbelttjek lige, at e-læringsværktøjerne kan eksportere online kurserne i et format, som dit LMS understøtter

Psst… Er du ikke helt skarp på, hvad et LMS er, og hvad det kan? Bare rolig! Jeg kommer nærmere ind på det senere.

Okay, lad os kigge på tre af de bedste e-læringsværktøjer, så du kan komme godt i gang med at lave gode online kurser:

Rise

Articulate Rise

E-læringsværktøjet, som vi selv benytter til lave vores online kurser. Her kan du nemt bygge flotte, mobilvenlige online kurser og vælge imellem tonsvis af kursusskabeloner, oprette tekst- eller videolektioner samt interaktive grafikker og quizzer. 

 🔗 Articulate Rise

captivate

Adobe Captivate

Med Adobe Captivate får du den komplette løsning inden for e-læringsværktøjer, fordi det ganske enkelt kan alt: Du kan lave interaktive slideshows, quiz, lyd- og skærmoptagelser samt software-simulationer.

 🔗 Adobe Captivate

iSpring-Suite

iSpring Suite

iSpring Suite er et e-læringsværktøj, hvor du kan lave din PowerPoint-præsentation til et online kursus ved at tilføje lyd- og videooptagelse samt indsætte en quiz. Så skal du producere PowerPoint-baseret online kurser, er iSpring Suite et godt valg.

 🔗 iSpring Suite

Learning management systemer (LMS): Få din e-læring ud og leve i din virksomhed

Lad os starte med lige at blive helt skarpe på: Hvad er et LMS egentlig?

Et LMS er et system og en online portal, der bruges til at administrere e-læringskurser og kursister.

LMS’er er kort fortalt mega populære blandt danske virksomheder, fordi du kan:

  • Sammensætte unikke læringsforløb for medarbejderne – det kan man for eksempel gøre brug af i onboardingen af nye medarbejdere eller i uddannelsen af nye ledere
  • Skræddersy og lave e-læring, der passer til medarbejdernes behov – hvad enten du selv laver det eller får LMS-udbyderen til det
  • Få adgang til data og statistik om medarbejdernes udvikling via e-læringen

Det eneste, du skal være opmærksom på, inden du kaster pengene efter et LMS, er, at der typisk ikke følger læringsindhold og e-læringskurser med. Så det skal du være klar på at udvikle selv eller tilkøbe efterfølgende.

Tænker du lige nu: “Vi skal da have et LMS!”

Men ved du ikke helt, hvor du skal starte?

Så har jeg heldigvis listet 7 af de mest anvendte (og måske bedste) LMS’er i Danmark. Læs med her 👇

eloomi

Eloomi

Eloomi er et dansk LMS og performance management system, der bliver anvendt af mere end 300.000 brugere verden over. De bringer dig tættere på medarbejdernes udvikling via afrapportering og automatisering af læringsforløb på en brugervenlig og cloud-baseret platform.

 🔗  Eloomi

conzentrate

Conzentrate

Med over 18 års erfaring som digital læringsudbyder og 100+ kunder understøtter Conzentrate et hav af forskellige muligheder med deres LMS: online kurser, micro-learning, face-to-face undervisning, webinarer, surveys og gamification – eller en kombination af dem, hvis du ønsker at lave et blended learning forløb.

 🔗  Conzentrate

learningbnak

Learningbank

Learningbank gør det nemt for dig at levere læringsindhold til dine medarbejdere i alle faser af medarbejderrejsen – hvad enten det er onboarding eller opkvalificering af specifikke kompetencer – via automatisering, interaktivt læringsindhold, tracking og analyse samt gode brugeroplevelser.

 🔗  Learningbank

moodle

Moodle

Nok det mest populære LMS i den danske uddannelsessektor – tag mit ord for det som tidligere lektor. Moodle er nemlig supernemt at komme i gang med og velegnet til strukturere længerevarende læringsforløb (som et semester jo er), hvor du kan skræddersy det og læringsplatformen, lige som du ønsker.

 🔗  Moodle

plan2learn

Plan2Learn

De danske kommuners fortrukne LMS. Med Plan2learn får du et professionelt standardprodukt og kursusadministrationssystem, som er udviklet med afsæt i lige netop dine behov og krav. Så du nemt kan løse de udfordringer, der typisk er forbundet med udbud og administration af kursusaktiviteter og uddannelser.

 🔗  Plan2Learn

cornerstone-2

Cornerstone

Cornerstone er et komplet HR-system til at håndtere alt fra rekruttering og onboarding til udvikling og læring af medarbejdere – og via LMS’ets indbyggede AI og machine learning kan du levere skræddersyet læring, der passer til dine medarbejderes behov.

 🔗  Cornerstone

golearn-pære-2

GoLearn's gratis LMS

Okay, vi starter lige med en disclaimer: GoLearn er ikke et klassisk LMS. Vi er derimod en udbyder af e-læringskurser, og flere af vores kunder benytter faktisk nogle af ovenstående LMS’er. Men det, der er unik ved GoLearn – modsat et klassisk LMS –  er, at hvis du køber adgang til GoLearn’s online kurser, så følger vores LMS gratis med.

Her får du adgang til en brugervenlig platform, hvor dine medarbejdere let kan afspille online kurserne samt tracke din organisation og den enkelte medarbejders anvendelse af kurserne. Der er dog begrænsninger ved GoLearn’s LMS – for eksempel kan du ikke strukturere og automatisere unikke læringsforløb for dine medarbejdere.

Til gengæld behøver du med GoLearn ikke investere flere hundredetusinde kroner i et LMS, hvor du efterfølgende enten selv skal producere eller tilkøbe læringsindhold, før du virkelig får værdi ud af det.

Min pointe er: Overvej, hvad jeres behov er, inden I investerer virkelig mange penge i et LMS.

Off-the-shelf kurser: Standiserede kurser, du nemt kan udrulle til hele din virksomhed

Med “Off-the-shelf” online kurser menes der kurser, som er standardiserede og som i teorien kan anvendes af alle virksomheder.

Disse kurser tager derfor udgangspunkt i mere generiske kursusemner og grundlæggende værktøjer, som kursisten skal lære inden for emnet. Det er for eksempel et online kursus i den vanskelige samtale for ledere eller Excel for begyndere. 

Fordelen ved “Off-the-shelf” kurser er, at prisen er væsentlig lavere, hvis man sammenligner med skræddersyet e-læring (som jeg kommer ind på senere).

Og produktionskvaliteten er typisk også meget højere.

Netop fordi kurserne er standardiserede, så kan de også skaleres til flere virksomheder. 

Derfor bliver der også spyttet langt flere penge i produktionen af disse kurser, end når en virksomhed selv skal have penge op ad lommen, for at få produceret et online kursus skræddersyet til deres behov.

Ulempen er naturligvis, at kurserne netop ikke skræddersyes til din virksomhed og ofte er mere generelle af natur.

Jeg vil dog stadig anbefale dig at kigge nærmere på denne type kurser, fordi de langt hen ad vejen kan dække din virksomheds behov. Det vil jeg forklare mere om, når vi kommer til skræddersyet e-læring.

Men nu fortsætter vi med “off-the-shelf” kurser! Og her er mine anbefalinger til de bedste udbydere på markedet:

golearn-pære-2

GoLearn

Med chance for, at det bliver lidt ananas i egen juice, så vil jeg alligevel slå et slag for de “Off-the-shelf” online kurser, som vi producerer her i GoLearn. Nu skal du høre hvorfor:

GoLearn er Netflix for online kurser til det danske erhvervsliv. Vi tror nemlig på, at e-læring skal være ligeså velproduceret og matche den kvalitet, som du er vant til at se om aftenen på Netflix – og ikke bestå ligegyldige, kedelige animationer og tændstikmænd. For ellers gider du (og dine medarbejdere) simpelthen ikke bruge tid på det. Og hvordan laver vi så det her e-læring i Netflix-kvalitet:

Jo, ser du, vi har valgt at hyre nogle af de førende fageksperter i Danmark – som f.eks. Eskild Ebbesen, Manu Sareen og Imran Rashid – og destillere deres viden ned i et online kursus i 4K videokvalitet med quizzer, refleksionøvelser og endda skuespil. Hos GoLearn har vi over 3000 e-læringsvideoer inden for Ledelse, Office 365, GDPR og meget mere.

goskills

GoSkills

Er du på udkig efter engelsksproget “Off-the-shelf” online kurser, så vil jeg anbefale dig at tage et kig på GoSkills. GoSkills producerer deres egne kurser “in-house” og udvælger nøje underviserne på deres online kurser for at garantere, at de er gode formidlere og eksperter inden for deres fagområde (og ikke er din nabo Søren, som lige pludselig har fået en idé om, at han gerne vil lave et online kursus).

Derfor har kurserne på GoSkills en virkelig høj kvalitet og godt læringsudbytte. Helt konkret har GoSkills 90+ kurser inden for bl.a. Microsoft Office, Soft Skills, økonomi, projektledelse og design.

 🔗  GoSkills

Skræddersyet e-læring: Til virksomheden med “særlige” behov

Nu vil jeg (som lovet) komme ind på skræddersyet e-læring.

Det er et godt valg, hvis du har brug for et kursus, der er unikt for din virksomhed som for eksempel “Hvordan timeregistrerer man i DSB”.

Men skræddersyet e-læring er (desværre) op til 20 gange så dyrt som “off-the-shelf” kurser.

Derfor bør du altid stille sig selv følgende spørgsmål, før du går i gang med at få lave et online kursus for bunden af:

“Behøver vi virkelig et skræddersyet online kursus?”

Da Corona ramte Danmark i starten af 2020, oplevede vi for eksempel, at mange virksomheder efterspurgte et online kursus i Microsoft Teams.

Flere ønskede et skræddersyet kursus, men da de opdagede, at det ville tage lang tid at lave og var så meget dyrere end et standardiseret kursus, så valgte mange at købe et “off-the-shelf” kursus.

Og hvis vi skal være ærlige – hvor stor forskel er der lige på den måde, Aalborg kommune og Fåborg kommune anvender Microsoft Teams på? Vores erfaring er, at der ikke er den store forskel, når alt kommer til alt.

Men der selvfølgelig behov for skræddersyet e-læring i nogle sammenhænge. Jeg anbefaler derfor en god blanding af de to varianter:

80% “Off-the-shelf” kurser og 20% skræddersyet e-læring til at dække de behov, som er unikke for jeres virksomhed. Det kunne f.eks. være “Sådan håndterer vi medicinopbevaring på Hørsholm Apotek”.

Omvendt behøver du ikke at skræddersy kurser i mere generelle emner som feedback, distanceledelse, GDPR eller Microsoft Office 365.

Der findes heldigvis mange udbydere af skræddersyet e-læring i Danmark, så du ikke behøver at udvikle det selv. Her er nogle af dem:

elearningspecialist

Elearningspecialist

Elearningsspecialist har mere end 20 års erfaring i e-læringsbranchen og arbejder ikke ud fra faste skabeloner eller et eller et one-sizefits all mindset, men udvikler unikke e-læringsløsninger til dine behov. Helt konkret leverer Elearningsspecialist klassisk e-læringsløsninger med interaktivitet, test/quiz og diplom, film, animationsfilm og læringsspil.

grape

Grape Nordic

Når du vælger at købe en skræddersyet e-læringsløsning hos Grape Nordic, så får du et team af læringsdesignere, konsulenter og projektledere. Grape Nordic producerer deres e-læring gennem fire faser for at sikre, at din e-læring er bygget op med det helt rigtige budskab og bedste virkemidler for at opnå dine mål. Grape Nordic leverer både e-læringsløsninger i video, lyd, tekst, animationer og kan tilføje gamification elementer.

 🔗  Grape Nordic

Andre værktøjer, vi benytter til at lave online kurser i tårnhøj produktionskvalitet

Vil du (også) gerne udvikle videobaserede online kurser?

Og kunne du godt tænke dig, at kvaliteten på videoerne lige var et nøk højere, end hvad der er muligt i e-læringsværktøjerne, som jeg har præsenteret for dig tidligere?

Så vil jeg lige hurtig dele 2 programmer, som vi benytter til at lave videokurser i høj produktionskvalitet:

priemereprio¨

Adobe Premiere Pro

Adobe Premiere Pro benytter vi til at redigere alle vores videokurser – og det er nok også en af de bedste programmer på markedet. Programmets muligheder er uendelige for, at du kan redigere topprofessionelle videoer.

aftereffects

Adobe After Effects

Dette program benytter vi til at tilføje fede special effects, grafikker i vores og tilføje en flot baggrund på vores online kurser, som alle bliver optaget på Green Screen. Kort fortalt er Adobe After Effects den “hemmelige” ingrediens, som gør vores online kurser ekstra seværdige.

Gode blogs og artikler om e-læring

Du er snart nået til vejs ende i min artikel (tak fordi du har læst med så langt).

Men inden jeg giver slip på dig, vil jeg lige dele nogle gode blogs, hvor du kan finde spændende artikler og god inspiration til e-læring:

elearningspecialist

Elearningspecialist's blog

På Elearningsspecialist’s blog kommer der løbende spændende artikler om alt fra læringsteorier til anbefalinger og gode tips samt guides til e-læringsprogrammer.

elearningindustry

eLearning Industry's blog

På denne engelske blog finder du tonsvis af artikler om trends, e-læringsværktøjer og platforme samt den nyeste forskning inden for e-læring.

golearn-pære-2

GoLearn's blog

Okay, lidt mere ananas i egen juice (jeg lover, at det er sidste gang🍍). Men jeg vil anbefale dig at følge med her på GoLearn’s blog, hvor jeg hver måned deler artikler om e-læring, kompetenceudvikling, implementering, og hvordan du designer engagerende læringsforløb for dine medarbejdere.

 🔗  GoLearn’s blog

Har du brug for hjælp til e-læring?

Tak fordi du læste med!

Jeg håber, at du har fået noget inspiration og ikke mindst en masse nyttige tools og ressourcer til e-læring.

Hvis du sidder som e-læringsansvarlig og har brug for sparring eller hjælp til e-læring, så er du altid velkommen til at reache ud til os.

Vi har stor erfaring med størstedelen af de ovennævnte programmer, og vi deler hjertens gerne vores læringer. Bare smid en kommentar nedenfor!

Jeg ser frem til at høre fra dig.